Honger in de wereld wordt een steeds groter probleem

En dit zijn de gevolgen voor kinderen...

Save the Children

De honger in de wereld wordt steeds groter. COVID19 en de klimaatcrisis hebben deze al zeer zorgelijke situatie in de armere landen verder verslechterd. Wereldwijd is een kwart van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed. Deze kinderen kunnen overlijden of krijgen te maken met langdurige gezondheidsschade.

Jaarlijks sterven 2,3 miljoen kinderen aan honger. Ondervoeding eist meer slachtoffers dan tbc, hiv/aids en malaria samen. Door COVID19 is het probleem alleen maar groter geworden. De verwachting is dat in 2022 54,7 Mln mensen een acuut voedseltekort hebben. Dit is een verhoging van 9,3 Mln ten opzichte van 2020.

Door lockdowns als gevolg van COVID19 hebben veel mensen in armere landen het nog zwaarder gekregen; ze zijn hun baan kwijtgeraakt, kunnen hun gezin niet onderhouden en hebben geen toegang meer tot bijvoorbeeld medische zorg.

Save the Children

Ook de klimaatcrisis draagt bij aan de hongersnood. Lokale gemeenschappen zijn vaak niet meer in staat om voldoende voedsel te verbouwen of vee te laten grazen. Het wordt voor velen steeds moeilijker om in hun levensonderhoud te voorzien. Steeds meer mensen in de wereld krijgen hiermee te maken, de armoede en hongersnood groeit. Dat heeft impact op de toekomst van de kinderen in deze gebieden.

De eerste jaren zijn cruciaal

Ondervoeding bij kinderen is vooral gevaarlijk tijdens de zwangerschap tot 2 jaar. Het heeft een enorme impact op de gezondheid, ook na die eerste jaren. Kinderen die ondervoed zijn, of dat zijn geweest, krijgen te maken met zowel lichamelijke als geestelijke achterstanden, omdat de hersenen en de organen juist in die eerste jaren de belangrijkste ontwikkeling doormaken.

Save the Children helpt daar waar zij kan en gebruikt daarvoor verschillende interventies, zowel acuut als duurzaam. Annegré de Roos, adviseur op het gebied van voeding en voedselzekerheid bij de organisatie, licht toe: “Bij een acuut ondervoed kind kan schade aan de gezondheid ontstaan, maar als je op tijd ingrijpt kan de schade beperkt blijven. Daarnaast zijn er speciale voedingsmiddelen ontwikkeld voor acute hongersnood, zoals ‘ready to eat’-papjes. Maar ook Plumpy’Nut®, kleine zakjes met een soort pindakaas, verrijkt met vitaminen en mineralen, die kinderen een paar keer per dag kunnen eten. “Die acute interventie duurt vier tot zes weken en dan zien we dat het kind weer een goed gewicht krijgt. Mocht het kind een slechtere gezondheid hebben, dan zetten we tegelijkertijd in op medische behandeling in samenwerking met lokale gezondheidscentra.”

“Die acute interventie duurt vier tot zes weken en dan zien we dat het kind weer een goed gewicht krijgt." Annegré de Roos, adviseur op het gebied van voeding en voedselzekerheid bij Save the Children

Groeispurt

Chronische ondervoeding is vaak lastiger te traceren, zegt De Roos. “Bij chronische ondervoeding kun je aan het lengte van het kind niet zien dat het ondervoed is. Wel kun je meten dat het kind te klein is voor zijn leeftijd. Het maakt geen goede groeispurt door.

Save the Children zorgt daarom voor een regelmatige screening van moeders en kinderen bij de gezondheidscentra. “Uit studies blijkt dat als de moeder ondervoed is, de borstvoeding niet goed op gang komt en het kind vaak een laag geboortegewicht heeft. We proberen mensen bewust te maken van het belang van een gevarieerde voedselinname. Waar nodig dienen we ook supplementen toe. We bespreken met de lokale autoriteiten hoe de kinderen hier toegang toe kunnen krijgen op het moment dat er geen of onvoldoende gevarieerd voedsel beschikbaar is.”

Annegré de Roos

Save the Children heeft ondanks de Covidproblematiek en de klimaatcrisis haar programma’s kunnen aanpassen zodat de organisatie de meest noodzakelijke hulp nog kan bieden. “Zoals ervoor zorgen dat mensen in hun omgeving kunnen blijven en migratie niet nodig is”, zegt De Roos.

“We kijken bijvoorbeeld hoe we landbouw- en wateropvangtechnieken kunnen verbeteren en welke gewassen de bevolking het beste kan verbouwen. Met een ‘cash transfer’-programma zorgen we dat de plaatselijke bevolking tijdelijk financieel ondersteund kan worden, zodat ze bijvoorbeeld niet hun vee hoeven te verkopen om in hun dagelijkse voedingsbehoefte te kunnen voorzien.”

Met een ‘cash transfer’-programma zorgen we dat de plaatselijke bevolking tijdelijk financieel ondersteund kan worden.

Cash transfer

Op deze manier kon de organisatie het gezin van de vijfjarige Noho uit Zimbabwe ondersteunen. In het afgelegen gebied waar Noho woont, heerst enorme droogte waardoor de oogsten voortdurend mislukken. Families moeten daarom zelf duur voedsel kopen. Hun basisvoeding, maïsmeel, wordt steeds zeldzamer. Oma Elizabeth, die aan het
hoofd van de grote familie van vier kinderen en zes kleinkinderen staat, maakte zich grote zorgen. Noho raakte ondervoed en had geen mogelijkheid aanvullende voeding te krijgen in het lokale gezondheidscentrum. Save the Children helpt het gezin met haar cash transfer project, zodat Noho’s familie elke maand 43 euro ontvangt om genoeg eten en andere essentiële spullen te kopen. Het geld ontvangt oma via de mobiele telefoon. “Nu hebben we voedsel om te overleven en we hoeven niet te lenen van onze buren”, zegt Elisabeth.

Save the Children

Zet een bordje bij

Ieder kind heeft recht op voedzaam maaltijd. Daarom zet Save the Children alles op alles om ervoor te zorgen dat ieder kind het hele jaar door toegang heeft tot veilig en voedzaam eten. Save the Children wil een einde maken aan alle vormen van ondervoeding en daarmee aan groei- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen die lange tijd ondervoed zijn geweest. Want dit heeft weer impact op hun toekomst en de maatschappij waarin zij opgroeien.

Dit jaar kunnen de meesten van ons hier in Nederland gelukkig weer bij elkaar zijn en samen eten. Denk in deze periode ook aan de kinderen die niets te eten hebben. Save the Children vraagt ons: zet een bordje bij. Symbolisch uiteraard. Want met jouw steun kan Save the Children een heel gezin voorzien van een goed bord eten.

Zet jij ook een bordje bij aan onze tafel?

Save the Children